Assalamualaikum w.b.t,
Kita kembali ke menu melayu nusantara bab kata orang. Tomyam. Tomyam sangat dikenali dan selalu dikaitkan dengan negara Thailand yang mana tomyam diorang lebih pekat, sedap dan menyelerakan. 🙂
Bahan-bahan buat tomyam ayam pekat:
- 1 pakej perencah tomyam
- 1 kiub pati tomyam maggi
- 1 kiub pati ayam maggi
- 4 biji tomato
- 6-7 cili padi
- 3 batang serai
- 4 daun limau purut
- 2 ulas bawang merah
- 2 biji bawang besar
- lengkuas atau halia
- ayam / udang / sotong
- bunga kubis
- carrot
- gula
- penyedap rasa
- perencah secukupnya
Cara buat tomyam ayam pekat:
- Kisar 2 ulas bawang merah, 1 batang serai, 1 1/2 tomato, dan 3 cili padi.
- Masukkan air untuk buat kuah.
- Masukkan bahan kisar tadi ke dalam kuali dan masukkan juga 1 pakej perencah tomyam.
- Masukkan carrot sampai setengah empuk.
- Bila sudah, masukkan lebihan cili, serai yang di titik, halia yang di hiris, bawang besar, gula, garam, pati ayam, pati tomyam dan perencah secukup rasa.
- Tambahkan 2 sudu sos cili dan 2 sudu sos tiram. Kacau sehingga mendidih.
- Bila sudah mendidih, masukkan ayam / udang / sotong, bunga kubis, tomato dan daun limau purut.
- Rasa-rasa sedikit bila sudah sedap tutup api.